Jesteśmy jedynym producentem ceremonialnego kakao w Polsce. Prawdziwe Kakao Napój Bogów to wyjątkowy, autorski produkt. Jego receptura oparta jest na pierwotnych, starożytnych przepisach plemion Ameryki Środkowej. Receptura ta została dopracowana przez 12 lat do perfekcji, przez podróżnika Michała Deptę w pierwszej w Polsce Manufakturze Prawdziwego Kakao.
Najwyższa jakość ziaren kakao, produkcja na małą skalę, wyrób handmade, zachowanie wszystkich zdrowych tłuszczy i cennych składników – to wszystko składa się na zupełnie nowe doświadczenie picia ceremonialnego kakao.
Wróćmy do pierwotnej, pełnej formy kakao – Napoju Bogów!
Kakao ceremonialne – Napój Bogów
Spożywanie Prawdziwego Kakao to ceremonia, którą z pewnością powinniście celebrować każdego dnia. Codzienne picie Prawdziwego Kakao bezsprzecznie sprzyja poprawie jakości życia w duchu slowfood, zdrowia i dobrego humoru. Ceremonialne kakao działa antystresowo i relaksująco, dzięki zawartej Teobrominie oraz wielu zdrowotnym minerałom. Teobromina, którą zawiera ceremonialne kakao, powoduje między innymi napływ krwi do serca i mózgu. Ze względu na to czujemy się lepiej i lepiej nam się myśli. Nie jest tak inwazyjna jak kofeina, dlatego Prawdziwe Kakao to świetna alternatywa dla kawy.
Więcej na temat właściwości kakao przeczytasz w naszym wpisie: Właściwości kakao.
Ekologiczne kakao z ziaren Criollo
Prawdziwe Kakao produkujemy z najlepszych ziaren dostępnych na rynku. Nasze kakao ceremonialne jest ekologiczne ze względu na to, że pochodzi ze sprawdzonych, certyfikowanych bio upraw. W dodatku są to tereny skąd kakaowiec się wywodzi i został po raz pierwszy udomowiony tysiące lat temu. Oznacza to, że kakaowiec, z którego robimy kakao jest natywny dla tamtych regionów. Jest więc to najlepsza jakość ziaren kakao.
Sztabka kakao powstaje z ziaren Criollo, czyli najlepszego i najmniej dostępnego na rynku rodzaju ziaren kakaowca. Criollo to najstarsza odmiana kakaowca. Jest też wyjątkowo wymagająca, dlatego można mieć pewność, że roślina musiała mieć zapewnione dobre warunki wzrostu, a nasz produkt to kakao ekologiczne.
Kakao w takiej formie to ważny element zdrowej diety. Stanowi skuteczny i naturalny suplement przede wszystkim w diecie sportowców: biegaczy, wspinaczy, ale też wegetarian i wegan. Zbilansowany jadłospis zapewni dobre samopoczucie i pozwoli zachować formę. Podstawą zdrowia jest dobra krew. Codzienny kubek Prawdziwego Kakao pozwoli uzupełnić minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk czy fosfor. Wspomoże też produkcję krwi. Dzięki łatwej przyswajalności mikroelementów szybko zauważysz zmianę na lepsze. Długie gotowanie kakao zapewni ułatwioną przyswajalność cennych składników.
Naturalne nieodtłuszczone kakao
Prawdziwe Kakao zachowuje wszystkie naturalnie występujące tłuszcze w ziarnie kakaowca. Tłuszcz to zazwyczaj 50% ziarna. W naszych ziarnach jest ich aż 60%! Dzięki temu Kakao jest jeszcze zdrowsze. W większości sklepów dostępne jest tylko odtłuszczone kakao w proszku, co jest odpadkiem z ziaren kakaowca. Prawdziwe Kakao ceremonialne zapewnia pełnię zdrowotnych właściwości naturalnie zawartych w kakao. W związku z tym warto wybierać nieodtłuszczone kakao!
Tłuszcze kojarzą się powszechnie z czymś niezdrowym. Ale to mit! Są różne tłuszcze, niektóre bardzo potrzebne dla dobrego zdrowia. Właśnie takimi są tłuszcze roślinne zawarte w surowym kakao. Kakaowiec rosnący na czystych ziemiach i w dobrych warunkach da ziarna o jeszcze większej ilości tłuszczu. To znak, że te tłuszcze to coś bardzo cennego. Dlatego ziarna, które wybieramy, mają ich 60%. W ten sposób możesz poznać też Prawdziwe Kakao – zobacz ile ok pływa na powierzchni. Tak, te oka wyglądają tak jak te z rosołu. Jest to taki miły czekoladowy rosołek.
Świeże kakao
W manufakturze Prawdziwego Kakao do produkcji kakao używamy najlepszych, starannie wyselekcjonowanych ziaren kakao – Criollo. To co nas wyróżnia to fakt, że ziarna te są świeże. Na bieżąco sprowadzamy wyselekcjonowane ziarna kakao z tegorocznych zbiorów. Dokonując zakupu w naszym sklepie masz pewność, że nie leżało ono miesiącami w magazynie. A to naprawdę ma wpływ na dobrą jakość produktu, a tym samym na nasze zdrowie i dobre samopoczucie!
Po wyprodukowaniu, kakao ma długą datę ważności – są to spokojnie dwa lata. Jednak warto zaopatrzyć się w najświeższe kakao. Jak je przechowywać? Niekoniecznie musi być to lodówka, możesz je trzymać w słoiku, w szafce. Uważaj, żeby go nie postawić w lecie na słonecznym parapecie 🙂
Organiczne kakao – produkt z grona superfoods
Organiczne Kakao, zaliczane jest do grona superfoods czyli bardzo zdrowej żywności pochodzenia naturalnego. Prawdziwe Kakao w kostce – Napój Bogów wytwarzane jest wyłącznie z nasion z certyfikowanych upraw kakaowca. Oznacza to, że nasz produkt zachowuje naturalnie występujące w ziarnach kakaowca wartości odżywcze, przede wszystkim roślinne, zdrowe tłuszcze. W związku z tym zawartość kakao wynosi 100%. Nie dodajemy żadnych dodatków do naszych sztabek kakao, ponieważ chcemy by był to w pełni naturalny, wartościowy produkt czyli Prawdziwe Kakao 100%. Ze względu na troskę o najwyższą jakość naszego kakao po wypiciu go można odczuć przyjemne działanie.
Nasze kakao z ziaren Criollo nie przechodzi obróbki przemysłowej, tak jak w przypadku kakao w proszku. Dzięki temu zachowuje swoje naturalne wartości odżywcze. Staramy się w jak najmniejszym stopniu poddawać zmianom produkowane przez nas kakao, np. nie dodajemy do niego cukru, utrzymując przez to jego cenne, prozdrowotne właściwości. Wszystko co zdrowe zostaje więc w kakao zachowane, w tym tłuszcz roślinny.