Kakao było pite już ponad 5 tys. lat temu! Ceniły je takie starożytne cywilizacje jak Olmekowie czy Majowie. Dla Majów był to niezwykle wartościowy napój – cenniejszy niż złoto. Ziarna kakaowca używane były jako waluta! Dlatego na spożywanie kakao mogli pozwolić sobie głównie arystokracja, astronomowie, skrybowie i wojownicy. Król Montezuma codziennie pił kakao ze złotego pucharu. Kakao było nieodłącznym elementem uczt i ceremonii.
Owoc kakao zawiera w sobie kilkadziesiąt gorzkich nasion pokrytych słodkim miąższem. Zbite są w wieżyczkę zanurzoną w białej pulpie. Owoce kakao wyrastają z gałęzi, a także, co ciekawe - prosto z pnia. Majowie uznawali kakaowiec za święte drzewo. Do przygotowania napoju kakaowego wybierali najlepsze gatunkowo ziarna, a z nich tylko te największe.
Kakaowiec jest uprawiany w strefie równikowej, gdzie przez cały rok ma zapewnioną stałą temperaturę oraz wilgotność powietrza.
Najlepszej jakości ziarna kakaowca sprowadzamy z certyfikowanych, sprawdzonych, organicznych plantacji. Po ręcznym zebraniu owoców ziarna przechodzą proces fermentacji oraz suszenia. Używamy ziaren z ostatnich zbiorów, dlatego Prawdziwe Kakao jest świeże i zawiera cenne, naturalnie występujące w ziarnie składniki odżywcze.
Do produkcji Prawdziwego Kakao używamy odmiany Criollo – najstarszej i najbardziej wymagającej. Właśnie ją podawano na dworach majańskich i azteckich władców.
Zazwyczaj ziarna kakao zawierają ok. 50% zdrowych tłuszczy roślinnych. W Prawdziwym Kakao jest ich aż 60%!
W naszej manufakturze wytwarzamy Prawdziwe Kakao składające się z 100% nieodtłuszczonego, organicznego kakao. Proces produkcji w pełni zachowuje jego wartości odżywcze.
Twórcą Manufaktury Prawdziwego Kakao, gdzie powstają sztaby kakao oraz najwyższej światowej klasy czekolada handmade single origin jest Michał Depta, który osobiście selekcjonuje najlepsze ziarna i przetwarza je w produkt, który cieszy się uznaniem na całym świecie.
Od ponad dekady Michał Depta popularyzuje tę formę kakao, która zyskuje coraz większy rozgłos jako kakao ceremonialne.
Dzięki doświadczeniu 11 lat produkcji kakao opracowaliśmy przepis przyrządzania napoju kakao, który zapewnia pełnię dobroczynnych właściwości kakaowca oraz łatwą wchłanialność jego cennych składników. Swoje korzenie ma w starożytnych recepturach ludów uprawiających tę wspaniałą roślinę.
Teraz i Ty możesz przygotować ożywczy napój bogów!