MANUFAKTURA PRAWDZIWEGO KAKAO
Od 2010 r produkuję sztabki Prawdziwego Kakao.
Techniki selekcji i obróbki ziaren poznałem w miejscach, gdzie wiedza na temat przetwarzania kakao i picia napoju z niego przyrządzonego przetrwała kolonizację: na wyspach Karaibskich takich jak Dominika, Gwadelupa, Jamajka, Margarita czy archipelag San Blas w Panamie, a także na głównym lądzie w Meksyku, Belize, Gwatemali, Nikaragui, Hondurasie, Kolumbii, Wenezueli oraz Peru.
Umiejętności, które zdobyłem w Ameryce Łacińskiej przeniosłem ze sobą na drugą stronę kuli ziemskiej poprzez Azję na Południowy Pacyfik, gdzie kakao jest zupełnie nieznane w formie napoju, mimo że jest powszechnie uprawiane.
Tak zapoczątkowałem ruch picia Kakao: w Indonezji na wyspach Bali i Lombok, a następnie w Papui Nowej Gwinei oraz na Wyspach Salomona w trakcie moich kilkuletnich podróży w tamte regiony świata. Więcej o moich przygodach dowiesz się we wpisach na blogu.
Szerzenie wiedzy na temat kakao stało się moją życiową misją, dlatego założyłem Pierwszą Polską Manufakturę Prawdziwego Kakao, gdzie osobiście tworzę nasze produkty opierając się na ponad 10-letnim doświadczeniu pracy z kakao.
Zapraszam Was do zapoznania się z Prawdziwym Kakao!