właściwości kakao

Lista prozdrowotnych właściwości Prawdziwego Kakao jest bardzo długa, dlatego kakao zaliczane jest jako jedno z najzdrowszych w kategorii SuperFoods. 
Nasiona gr. Theobroma Cacao (napój bogów) zawierają łatwo przyswajalne wartości odżywcze, dzięki czemu wpływają na dobre samopoczucie. 
10% ziarna kakao to antyoksydanty (przeciwutleniacze), przeciwdziałające starzeniu się i poprawiające odporność organizmu na wiele chorób (w tym nowotwory). 

Aż 5% kakao to minerały:magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, mangan, cynk,
których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, a których często ma niedobór. 
Prawdziwe Kakao:
zapobiega udarowi mózgu,
nadciśnieniu, cukrzycy,
wspomaga produkcję krwi.

Zawarte w ziarnach polifenole:
biorą udział w procesie polepszania elastyczności tętnic,
mają właściwości przeciwmiażdżycowe,
chronią przed tworzeniem zakrzepów krwi,
niszczą wolne rodniki